Hållbar svensk odling i generationer

Stjälkselleri


(Apium graveolens)

Säsong Juli - November


Stjälkselleri, som även kallas blekselleri och bladselleri, påminner om rotselleri i smak och doft men Stjälkselleri består av gröna, fasta stjälkarna som är spröda, saftiga.


Stjälkselleristånden kan beskrivas som en knippa stjälkar som är ihopvuxna i basen.


Ofta säljs stjälkselleri med avskuren topp för att få bort det lätt yviga bladverket. De små blad som kan finnas kvar är dock väldigt goda och kan användas som krydda eller dekoration.


För att Stjälksellerin ska bevara sin spänst och krispighet behöver den förvaras i en plastpåse i kylen. Skär av topparna om de börjar torka.

Stjälkselleri är god i sallader och som tilltugg till ost och dip. Den kan också kokas lätt och ätas varm med smör eller kall med vinägrettsås. Stjälkselleri är gott i gratänger, soppor och grytor. Så klart är Stjälkselleri en självklar ingrediens i en Bloody Mary.

Ellenholm & Vadensjö

Kustvägen 146

261 75 ASMUNDTORP

Munkebäcks gård • Toftavägen 147 • 261 76 Asmundtorp

Instagram @ellenholm_vadensjo
Facebook

© Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB.  Alla rättigheter förbehållna.

Hemsidespartner