Hållbar svensk odling i generationer
(Anethum graveolens)
Säsong Juni - Oktober
Dill är en mycket populär krydda i Sverige. Det är en gammal medicinalväxt och kryddväxt som ursprungligen kommer från medelhavsområdet. Man skiljer på krondill och bladdill. Krondill används till kräftor och inläggningar, medan bladdill är god i bland annat såser, kokning av kött och i grytor till fisk och skaldjur.
Själva blommorna (dillkronor), balden och fröna använder man som en krydda. I Indien ingår dillfrön i olika curryblandningar. Kronorna och bladen används fördelaktigt till potatis och kräftor. Smaken beror på en flyktig olja med starkt aromatisk smak och stickande doft.
Dem flesta färksa örtkryddor bör hanteras med stor försiktighet. Bevara din dill i en plastpåse i kylskåpet.
Ellenholm & Vadensjö
Kustvägen 146
261 75 ASMUNDTORP
Munkebäcks gård • Toftavägen 147 • 261 76 Asmundtorp
© Ellenholm & Vadensjö Jordbruks AB. Alla rättigheter förbehållna.